Blog / Hírek

A búvár sisak történelme

2019. október 17.

Nem is gondolnánk, hogy a ma használatos korszerű búvárfelszerelések milyen fejlődésen mentek keresztül. Rövid összefoglalónkban bemutatjuk a búvár sisak történelmét.

Hosszú út vezetett az ember első víz alatt történő tartózkodásnak küzdelmétől, a napjainkban ismert korszerű búvársisakok alkalmazásáig.

1691-ben, Halley három személy befogadására alkalmas, „levegőfrissítésű” búvárharangot fejlesztett, amit a gyakorlatban is alkalmaztak. Ez a búvárharang volt lényegében az első olyan búvárfelszerelés, amelyben hosszabb időt lehetett eltölteni a víz alatt. A búvárharang – a kor elképzelésének megfelelő – lényege, hogy egy belül üres, harang alakú súlyos tárgyat a vízbe engednek, a belsejében lévő levegő nem engedi betörni a vizet, így a búvárok egyfajta állomásként használhatják víz alatti kalandozásaik során (amikor elfogy a levegőjük, visszatérnek a harangba). Később kiegészítették ezt a rendszert úgy, hogy a harangot elhagyó emberek fején egy kisebb harang volt, ami egy tömlő segítségével kapcsolatban állt a központi harang levegőjével. Ezzel e módszerrel, ugyanúgy kiszorította a vizet a harang belsejéből és folyamatos légzést biztosított a búvárnak. Ez a kis szerkezet volt a búvársisakok elődje.

1715-ben J. Lethbridge, abroncsokkal megerősített, fából készített hordóban, több százszor merült. A felszerelés igazából a merüléshez szükséges levegő tárolására szolgált, de a hideg vízben végzett merülések során, jó szolgálatot tett a kihűlés ellen is. A bőrbevonatú hordón, már üveg kémlelőnyílás volt, sőt két lyukhoz vízhatlan ujj csatlakozott, amibe a kezeit beledugva a búvár a víz alatt is dolgozhatott. Meglepően sikeresen használták ezt az eszközt.

1719-ben Jefim Nyikonov, a búvárruha elemeit is magán viselő felszerelést készített. A búvár maszkként, (sisak) egy bőrrel bevont, ablakkal ellátott fahordót (sisakot) viselt a fején. Egyéb felszerelései a bőrzubbony, a bőrnadrág a vállán homokkal töltött zsákok voltak.

1797-ben, Karl Heinrich Klingert, bőrből, fémből készít búvárfelszerelést, melynek sisak része (torony) levegővel történő feltöltésre is alkalmas. A levegőellátást bőrből készült tömlőkön keresztül, egy szeleppel oldotta meg, de a nyomáskülönbségből adódó problémákat nem tudta kiküszöbölni ezért, csak kis mélységben lehetett használni a berendezést. Az első alkalmazás során, a búvár egy fatörzset vágott ketté. Klingertnek – a berendezés tovább fejlesztését követően.

1819-ben sikerült biztonságosabb berendezést építenie. Klingert, 1797-ben, bemutatott hasonló merülő eszközét hívták először búvárruhának. A felszerelést Wroclawban próbálták ki. A búvár fejét sisak, testét vízhatlan ruha védte. Munkavégzés közben, sétált a folyó mederben.

1819-1830. A Deane fivérek, a „korai búvárharangot”, kémlelőnyílásokkal ellátott, vörösréz sisakká redukálódott formájában valósították meg. A levegőt kompresszor segítségével a felszínről juttatták a sisakba. Hatalmas fejlődés volt ez a maga nemében, hiszen így gyakorlatilag szabadon sétálhatott a tengerfenéken a búvár. 1823-ban Charles és Jhon Deane szabadalmaztattak egy „Smoke” sisakot a tűzoltók részére. 1828-ban, az élet másik területén is alkalmazták a füst sisakot. Ezzel használható búvársisakot alkottak.

1839 Augustus Siebe a „Deane füst sisakok”, valamint a saját fejlesztésű kompresszorok gyártása, forgalmazása után, megalkotta a több helyen rögzíthető, – 12 csavaros – sisakpalásthoz kapcsolható zárt sisakot, így a felszerelés komplex alkalmazása megvalósult.

Az igazi átütő sikert, a sisakban elhelyezett szelep biztosította, amely a búvár szabad mozgását tette lehetővé, ezáltal hatékonyabb és biztonságosabbá vált a merülés.

1965. A Kaliforniai Santa Barbarában a Hummel termékeinek összeszerelésével kapcsolatban mutatkozik be a Kirby Morgan.

1975-ben, érte el a csúcspontját a Kirby Morgan a sisaktervezés területén. A Suprlite17B típus az ipari búvárok által történő alkalmazási lehetőségek minden igényének megfelelt. A több ezer órás tesztüzem bizonyította, hogy helyes döntés volt az ipari búvárok sisak szabványainak meghatározása akkor, amikor a Superlite17B műszaki paramétereit vették alapul. A mai napig ez az a sisakot használják a legszélesebb körben a búvárok.

A sisak alkatrészének anyaga, gyártástechnológiája, összeszerelési színvonala, működési mechanizmusa tanúsítják a megbízhatóságot, védelmet, a széles körben történő alkalmazhatóságot, a könnyű kezelhetőséget, a szerviz, karbantartási igények és üzembentartási lehetőségek „felhasználóbarát” jellegét.

A sisak felhasználási területei:

  • ipari búvárok
  • katonai (műszaki, tűzszerész)
  • haditengerészet

Kapcsolódó fotók


További bejegyzések


25 éves évforduló

2019. október 17.
A Spirooptic Kft idén ünnepelte fennállásának 25 évfordulóját Ennek okán a cég honlapja is tejes átalakuláson ment át A honlapunk... Tovább

Magyar Tűzoltószövetség – szakmai napok 2016

2016. december 09.
A Spirooptic Kft számára fontos, hogy a hivatásos és önkéntes tűzoltók minőségi és a szabályozásnak megfelelő felszereléssel... Tovább

Magyar Tűzoltószövetség – szakmai napok 2016

2016. december 09.
A Spirooptic Kft számára fontos, hogy a hivatásos és önkéntes tűzoltók minőségi és a szabályozásnak megfelelő felszereléssel... Tovább