Blog / Hírek

Mi van a palackban?

2022. március 03.

A több éves felkészülést és előkészületet igénylő tevékenység eredményeként bevezetésre került a szellemi termékvédelem oltalmával védett “Légzőgázok toxikus hatása az emberi szervezetre” elnevezésű ismeretanyagra épülő, légzésre alkalmas gázok alkalmazásának minőségügyi programja.

A korszerű (innovatív) eljárás már minden érintett számára elérhető!

Hazai vonatkozásban az érintettek – légzésre alkalmatlan térben dolgozók – közül elsőként, a MH érintett állománya a program megismerése, próbaüzemi időszaka után, 2022-től saját “zárt-technológiai” keretek között alkalmazza az elvárható műszaki,- és biztonsági követelményektől magasabb műszaki színvonalat eredményező, korszerű eljárási rendet.

A zárt-technológia eljárás alkalmazási feltételrendszere kiterjed az érintett állomány képzésére, az alkalmazott technikai eszközökre, azok minősített, alkalmazási rendjére, valamint a technológia kiterjesztési körének meghatározásával a jogosultság, hatáskör és felelősség területeire is.

Miért indokolt az érintett tevékenység szabályozottságának szigorítása?

A program lehetőséget biztosít arra, hogy a légzésre alkalmas gázok és gázkeverékek alkalmazási követelményrendszerének egyes elemei szigorítási lehetőségével, zárt-technológiai előírások kerüljenek alkalmazásra.

A jelenleg hatályos, vonatkozó szabályozás – bizonyos esetekben – a “bizalmi elvre” épít (pl. A légzésre alkalmas sűrített levegőt előállító kompresszorok vonatkozásában, az adott berendezést gyártó előírásainak betartásával a gyártó szavatolja az előállított sűrített levegő összetételének – megengedett károsanyag tartalomhoz viszonyított – megfelelőségét /MSZ EN 12021:2014/). Az előállított végtermék minőséget – bizonyos eseteket kivéve – nem kell ellenőrizni, azaz a „bizalmi elv” alapján elfogadjuk a gyártó ajánlását. A valóság azonban az, hogy a technikai eszközök, berendezések, különösen az emberi tevékenységből eredő hibahatárok és az abból bekövetkező egészségkárosodások a kellőnél (nulla) többször okoznak baleset, egészségkárosodást.

A légzésre alkalmas gázok használata közben – után – az esetek többségében a fiziológiai létünk alkalmazkodó, ellenálló, toleráns képessége nem ad közvetlen visszajelzést (tünetet) a bekövetkezett, „normálistól” eltérő rendellenességekre. A légzésre alkalmas gázok, gázkeverékek rendellenes alkalmazásából eredő egészségügyi kockázatok, bekövetkező elváltozások – sok esetben – csak huzamos használatot követően és kísérő jelenségként tapasztalhatók. Bizonyos esetekben a felhasználók nem is gondolnak egészségügyi kockázatra és „végrehajtási protokoll” hiányában egy adott helyzetben még orvosi diagnosztikai ellenőrzésre sem kerül sor. Ezzel végképp „elfedve” annak lehetőségét, hogy a nem megfelelő légzésre alkalmas gáz használatból eredő egészségkárosodás előidéző okai időben kiderüljenek. Amikor pedig jelentkeznek „bizonyos” tünetek” sokszor már akut a helyzet.

A “Mi van a palackban?” program az egyik ilyen “rést” hivatott lefedni!

Ezzel, lehetőséget biztosítva a légzésre alkalmatlan térben dolgozók által felhasznált légzésre alkalmas gázok és gázkeverékek alkalmazása során jelentkező kockázatok lényeges csökkentésére, az érintettek egészségének megóvására,  biztonságuk fokozására!

Kapcsolódó fotók


További bejegyzések


Ismeretbővítés az MH búvár állomány részére

2020. június 15.
                        A katonabúvárok... Tovább

COVID-19 tájékoztató

2020. március 26.
Tisztelt Ügyfeleink! A Covid-19 koronavírus járvány miatt kialakult helyzettel kapcsolatosan szeretném biztosítani Önöket arról, hogy... Tovább

Szakmai nap

2020. február 04.
Az ERDI (Nemzetközi Katasztrófaelhárítási Szervezet)  hazai munkaértekezletén bemutatásra kerületek az INTERSPIRO gyártmányú... Tovább